ЗВАНИЧНО ОТВОРЕН ЈУБИЛАРНИ 30. СКИ ФЕСТИВАЛ СПОРТА ЗА СВЕ

Асоцијација Спорт за све Србије, сваке године традиционално у марту месецу организује Зимски фестивал рекреације – популарни Ски фест, под покровитељством Владе Републике Србије – Министарства спорта. Овогодишња манифестација која обележава свој јубилеј – 30 година постојања, реализује се на Копаонику у периоду од 22-26. марта 2023. године.

У програмским активностима учествује близу 600 учесника – спортских рекреативца, љубитеља спортова на снегу, спортских организација и стручњака, чланова гранских Синдиката и запослених у фирмама и локалним самоуправама из: Румуније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије, који бораве у Ски центру Копаоник са смештајем у хотелима Grand, Angella, Viceroy и Club A.

Пред почетак Техничке конференције, 22. марта 2023. године, у сали Копаоник хотела Grand, организована је најава програма Ски феста којој су присуствовали: Министар спорта Републике Србије господин Зоран Гајић, председник и генерални секретар Спортског савеза Србије Давор Штефанек и Горан Маринковић, генерални директор Транснафте господин Богдан Кузмановић, председник и генерални секретар одбојкашког Савеза Србије Ђула Мештер и Иван Кнежевић,  MK Mountain Resort – хотела Grand, и други представници националних, регионалних и локалних спортских организација, високошколских установа, партнера спонзора и остали учесници фестивала.

Председник Вујовић поздравио је све присутне и пожелео добродошлицу на јубиларни 30. Ски фестивал спорта за све, продукт 70-годишње програмске традиције, који од почетка фестивала до данас негује међународни карактер. Гледајући утицај који овај фестивал има на унапређење јавног здравља, Ски фест је постао европски бренд о чему сведочи и чињеница да је Међународни Олимпијски Комитет – IOC у два наврата био генерални покровитељ, као и да је 2018. године Асоцијација била домаћин 14. Европских Компанијских зимских спортских игара на Копаонику. Ски фест је ове године и централни догађај Балканске Асоцијације радничког спорта – BAWS, којом у овом мандату председава Вујовић.

Председник је напоменуо да програме Асоцијације не би било могуће реализовати без подршке Владе Републике Србије – Министарства спорта и Спортског савеза Србије. Пратећи Мисију АКТИВНА СРБИЈА 2030, Асоцијација кроз физичку активност промовише и породичне вредности, подиже свест о очувању животне средине, што утиче на побљшање квалитета живота грађана. 

У наставку, Вујовић је уручио признање Министарству спорта Републике Србије – Министру Зорану Гајићу, за допринос реализацији програма у области спортске рекреације и спорта у фирмама.

Министар Гајић се затим обратио присутнима рекавши да у Министарству спорта постоји велико разумевање и подршка за све програме које Асоцијација реализује, а чији је главни циљ рекреација грађана. Указао је на важност међусекторске сарадње, истакавши да је неопходно да посматрамо физичку културу тј. спорт као целину, и да је за бављење рекреацијом и самим тим коришћење програма Асоцијације потребно поставити темељ у школским установама од најранијег узраста. Министар је навео и примере сарадња медицинских радника и професора Факултета физичког васпитања и спорта у борби за превенцију ширења незаразних болести.

Асоцијацији је поверен важан сегмент за који је задужено Министарство спорта – област рекреације становништва које се не бави врхунским спортом. С тога, наш заједнички циљ би био да још више грађана мотивишемо да буду активни и подржимо реализацију још већег броја фестивала овог карактера, закључио је Министар након чега је прогласио јубиларни 30. Ски фестивал спорта за све отвореним.  

Уследила је техничка конференција, коју је водио спортски директор фестивала, др Душан Митић, у оквиру које су извршене пријаве и жреб за такмичарски део програма – трка у алпском скијању, која стартује 23. марта 2023. године.

Преко 100 полазника започеће данас тродневни програм едукације на снегу – бесплатну школу скијања, док ће у сали Копаоник Хотела Гранд почети и 10. Међународна Научна конференција „Антроплошки и теоантрополошки поглед на физичке активности од Константина Великог до данас“, у организацији Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини, FIEP Србије, Асоцијације Спорт за све Србије, као и Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Нишу, Источном Сарајеву, Бањој Луци, уз подршку Министарства просвете Републике Србије, коју прате спортски стручњаци – корисници дозвола за рад у спорту за све.

Након одржавања трке у велеслалому, учесници фестивала као и сви гости скијалишта, имаће прилику да уживају у Синхроном скијању, које су припремили демо тимови Ски школа „Авантуристички центар“, Ски школа „Nix“ и ски школа „Копаоник“.

Учесници ће у поподневним активностима моћи да се укључе и у програм шетње на крпљама, као и такмичење у пикаду и шаху. У вечерњим часовима, за све учеснике организован је музички друштвено-забавни програм у сали Гарден Хотела Гранд.

Total Page Visits: 687 - Today Page Visits: 2
Поделите садржај ...

Author: asfas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *