World Challenge Day

СВЕТСКИ ДАН ИЗАЗОВА“ (World Challenge Day) одржава се сваке године последње среде месеца маја у целом свету. Координацију овог најмасовнијег планетарног спортско-рекреативног догађаја води TAFISA (Међународна Асоцијација Спорт за све) у оквиру кампање TakeBackYourStreets… TakeBackYourFuture! (Вратите своје улице… Вратите своју будућност!). Најразличитијим програмским садржајима анимира се око 70 држава са учешћем преко 60 милиона спортиста, рекреативаца и заљубљеника у физичку активност. У Србији, акција се одржава од 1994. године и организује је Асоцијација Спорт за све Србије у преко 100 општина/градова, под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије. Општине и градови међусобно се такмиче у пет категорија (национална и међународна конкуренција). Промовише се физичка активност у трајању од најмање 15 минута ради здравља, без обзира на полне, расне, социјалне, економске и др. различитости. Кроз широку лепезу садржаја, указује се на неисцрпност инфраструктурних објеката и зелених површина за реализацију сваког од креираних садржаја, уз амбицију да то постане свакодневна потреба грађана бројних локалних заједница.

Грађани Републике Србије масовно подржали програме Спорта за све у служби здравља нације

Светски Дан Изазова – World Challenge Day одржан је у среду 29. маја 2019. године, у коме су се милони учесника из целог света бавили изазовом у физичким активностима у трајању од најмање 15 минута.

Ове године смо видели велику разноликост учесника са децом, женама, особама са инвалидитетом и старијим особама, и осталих, који су се придружили Светском Дану Изазова. Сви начини забавне игре и спортских активности организовани су у различитим срединама у градовима и општинама, укључујући спортске дворане, школе, предшколске установе, радна места и спортске клубове, али и јавне и отворене просторе са бројним догађајима на улицама или у парковима. Управо због тога је и осмишљена кампања TAFISA „Take Back Your Streets!“, пружајући велико, забавно и позитивно искуство за подизање свести о томе колико је корисно и једноставно бити активан у свакодневном животу.

У Републици Србији учешће је узело 84 општине и градова, а 595.976 грађана свих узрасних категорија (8,28% укупне популације) било је физички активно.

Овогодишњи победници у Националној конкуренцији по категоријама су: Ириг, Рума, Панчево и Ниш, тако да ће следеће године представљати Србију на Међународном нивоу.

У Међународном такмичењу у 1. категорији Ириг је победио Мали Лошињ из Хрватске и Alecrim из Бразила, у 3. категорији Палилула је победила Takaoka из Јапана и Cabudre из Венецуеле, док је у такмичењу „One-on-One“ у 4. категорији пријављених градова Ниш однео победу над Израелским градом Petach-Tikva.

Београд је и ове године освојио завидно 1. место у 5. категорији такмичења најмасовнијих градова у свету.

Честитамо свим победницима и учесницима!

Total Page Visits: 2203 - Today Page Visits: 3
Поделите садржај ...