World Challenge Day

SVETSKI DAN IZAZOVA“ (World Challenge Day)održava se svake godine poslednje srede meseca maja u celom svetu. Koordinaciju ovog najmasovnijeg planetarnog sportsko-rekreativnog događaja vodi TAFISA (Međunarodna Asocijacija Sport za sve) u okviru kampanje TakeBackYourStreets… TakeBackYourFuture! (Vratite svoje ulice… Vratite svoju budućnost!). Najrazličitijim programskim sadržajima animira se oko 70 država sa učešćem preko 60 miliona sportista, rekreativaca i zaljubljenika u fizičku aktivnost. U Srbiji, akcija se održava od 1994. godine i organizuje je Asocijacija Sport za sve Srbije u preko 100 opština/gradova, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije. Opštine i gradovi međusobno se takmiče u pet kategorija (nacionalna i međunarodna konkurencija). Promoviše se fizička aktivnost u trajanju od najmanje 15 minuta radi zdravlja, bez obzira na polne, rasne, socijalne, ekonomske i dr. različitosti. Kroz široku lepezu sadržaja, ukazuje se na neiscrpnost infrastrukturnih objekata i zelenih površina za realizaciju svakog od kreiranih sadržaja, uz ambiciju da to postane svakodnevna potreba građana brojnih lokalnih zajednica.

Građani Republike Srbije masovno podržali programe Sporta za sve u službi zdravlja nacije

Svetski Dan Izazova – World Challenge Day održan je u sredu 29. maja 2019. godine, u kome su se miloni učesnika iz celog sveta bavili izazovom u fizičkim aktivnostima u trajanju od najmanje 15 minuta.

Ove godine smo videli veliku raznolikost učesnika sa decom, ženama, osobama sa invaliditetom i starijim osobama, i ostalih, koji su se pridružili Svetskom Danu Izazova. Svi načini zabavne igre i sportskih aktivnosti organizovani su u različitim sredinama u gradovima i opštinama, uključujući sportske dvorane, škole, predškolske ustanove, radna mesta i sportske klubove, ali i javne i otvorene prostore sa brojnim događajima na ulicama ili u parkovima. Upravo zbog toga je i osmišljena kampanja TAFISA „Take Back Your Streets!“, pružajući veliko, zabavno i pozitivno iskustvo za podizanje svesti o tome koliko je korisno i jednostavno biti aktivan u svakodnevnom životu.

U Republici Srbiji učešće je uzelo 84 opštine i gradova, a 595.976 građana svih uzrasnih kategorija (8,28% ukupne populacije) bilo je fizički aktivno.

Ovogodišnji pobednici u Nacionalnoj konkurenciji po kategorijama su: Irig, Ruma, Pančevo i Niš, tako da će sledeće godine predstavljati Srbiju na Međunarodnom nivou.

U Međunarodnom takmičenju u 1. kategoriji Irig je pobedio Mali Lošinj iz Hrvatske i Alecrim iz Brazila, u 3. kategoriji Palilula je pobedila Takaoka iz Japana i Cabudre iz Venecuele, dok je u takmičenju „One-on-One“ u 4. kategoriji prijavljenih gradova Niš odneo pobedu nad Izraelskim gradom Petach-Tikva.

Beograd je i ove godine osvojio zavidno 1. mesto u 5. kategoriji takmičenja najmasovnijih gradova u svetu.

Čestitamo svim pobednicima i učesnicima!

Total Page Visits: 1622 - Today Page Visits: 2
Podelite sadržaj ...